Historiska byggmaterial vi är glada inte används idag

kvinna i skyddsmask

Lokalerna vi vistas i ska inte göra oss sjuka. Det är en självklarhet. I den här listan har vi samlat fyra historiska byggmaterial som lett fram till både förbud och hårda regleringar. På Indus vill vi alltid ligga steget före. Den här listan visar varför det är viktigt.

Genom historien finns det gott om exempel på när mänskligheten inte visste bättre. Byggmaterialen vi använder idag är resultatet av årtionden, ibland sekler, av lärdomar. Vissa lösningar som en gång sågs som geniala, har med tiden visat sig vara allt annat än hållbara eller säkra.

Naturligtvis finns inga av dessa material i någon av Indus moduler, men genom att se tillbaka på och uppmärksamma dessa tror vi på att nyttan med att tänka både försiktigt och innovativt blir tydlig.

Indus moduler är byggda med moderna, trygga material som uppfyller alla gällande myndighetskrav och byggregler. I många fall väljer vi dessutom att pusha utvecklingen och göra betydligt mer än vad kraven säger, eftersom vi vill ligga steget före den byggstandard som gäller.

På så sätt blir Indus moduler en trygghet även i det långa loppet.

Låt följande lista bli en påminnelse om varför det är viktigt.

1. Asbest

Asbest var länge byggbranschens älskling. Värmebeständigt, isolerande och otroligt motståndskraftigt. Materialet användes flitigt under 1950–1970-talen i allt från ventilationssystem till takpannor och isolering.

Men så kom forskningen i kapp. Fibrerna från asbest kan orsaka allvarliga lungsjukdomar, däribland cancer, och är därför idag totalförbjudet att använda i Sverige. På grund av den utbredda användningen historiskt pågår sanering av gamla byggnader under rigorösa skyddsåtgärder fortfarande.

2. PCB

PCB (polyklorerade bifenyler) var länge ett populärt ämne i bland annat fogmassor och färger. Dess långa livslängd sågs som en fördel, tills man insåg att det även gällde i naturen.

Ämnet är extremt svårnedbrytbart och samlas i levande organismer, med allvarliga miljö- och hälsorisker som följd. Användningen förbjöds i Sverige redan på 1970-talet, men saneringsarbetet pågår än i dag.

3. Blåbetong

Blåbetong var ett vanligt byggmaterial mellan 1929 och 1975. Det användes framför allt i väggar och bjälklag och grundkonstruktioner tack vare sin låga vikt och isolerande egenskaper.

Problemet? Alunskiffer som finns i blåbetong avger radon, en luktlös, osynlig gas som ökar risken för lungcancer under långvarig exponering. I dag är användningen av blåbetong stoppad, och i äldre hus görs ofta radonmätningar för att upptäcka och åtgärda problemet.

4. Bly

Bly har en lång historia inom byggnation, särskilt i vattenledningar, tak och färger. Materialet var lätt att bearbeta och rostade inte, vilket gjorde det populärt.

Men baksidan är giftig. Bly är skadligt för nervsystemet, särskilt hos barn, och har därför fasats ut ur nästan all byggrelaterad användning. Idag är blyrör en röd flagg i äldre fastigheter och ett tydligt exempel på att vi ibland lär oss på det hårda sättet.

Bild på Indus skolmodul modul i-50

Vill du ligga steget före?

På Indus nöjer vi oss inte med ”good enough”. Därför har vi sett till att vår senaste modul i-50 går längre än Boverkets krav när det kommer till flera viktiga aspekter, så som energianvändning och ljudstandard.

Kontakta oss på Indus så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa ditt företag eller kommun att få ännu bättre och effektivare lösningar på era lokalbehov.

Indus Sverige

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Öst

Ullevivägen 12
197 40 Bro

Indus Väst

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Syd