Lista: Modulbyggnader i världen

6 september 2023

Habitat 67

Moduler är mer än bara baracker. Med fantasi och rätt touch kan de sammansättas och skapa konstruktioner som många arkitekter skulle bli avundsjuka på. Titta bara på exemplen i den här listan över imponerande modulbyggnader från världen över!

Vi på Indus gillar moduler. De kan snabbt tas i bruk, anpassas med tiden och går att återanvända i andra konstruktioner när originalsyftet är uppnått. Våra moduler för kontor, skola och förskola går enkelt att skala upp eller ned i takt med att verksamheten växer eller minskar.

Även om vi på Indus inte erbjuder riktigt den flexibilitet och kreativitet som du kommer läsa om i det här inlägget, så vill vi visa upp möjligheterna med mobila byggnader.

Moduler är någonting mycket mer än bara baracker. Här har vi samlat några av våra favoriter.

Habitat 67

Habitat 67

I franska Montréal finns bostadskomplexet Habitat 67 som påbörjades under 1967. Komplexet består av moduler som var enkla att massproducera och som satts samman i former som ska bryta mot det enformiga. Sammanlagt består Habitat 67 av 354 identiska, förproducerade betongformer – men komplexets 146 bostäder varierar i storlek och konfiguration.

Modulvilla

Modulvillor

Runtom i världen finns ett överflöd av exempel på imponerande modulvillor. Genom att utgå från förproducerade konstruktioner som kan sammansättas är det endast fantasin som sätter gränser för hur slutresultatet ser ut.

Charles de gaulle flygplats

Charles De Gaulle flygplats

Om barack är det första man tänker på när man hör ordet modul kan det vara svårt att tro att en flygplats kan vara modulärt byggd. Men faktum är att Terminal 2E i Charles de Gaulle flygplats i Paris består av moduler! Måhända väldigt stora. Beslutet att göra en modulkonstruktion togs för att korta byggtiden avsevärt. Totalt täcker den sammansatta konstruktion en yta på 30 000 kvadratmeter.

Kontorsmodul

Kontorsmoduler

Precis som Indus kontorsmoduler finns det gott om exempel på modulbaserade konstruktioner runtom i världen som används som kontor. Det gäller såväl tillfälliga kontor vid till exempel byggarbetsplatser som permanenta kontor inne i storstäder.

Nakagin Capsule Tower

Nakagin Capsule Tower

I Tokyo fanns länge klassiska Nakagin Capsule Tower. I en storstad där kampen om varje kvadratmeter är hård byggdes under början av 1970-talet ett komplex för både bostäder och kontor – helt modulbaserat. 2022 plockades byggnaden isär. En stor del av modulerna lever nu vidare på andra håll där de nya ägarna är fria att forma dem efter eget tycke och smak. Vi kan inte tänka oss ett tydligare exempel på hur moduler bidrar till återbruk.

Indus Sverige

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Öst

Ullevivägen 12
197 40 Bro

Indus Väst

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Syd