Solceller när det är molnigt – funkar det?

30 april 2024

Solceller när det är molnigt – funkar det?

På Indus gillar vi när hyresgäster fattar hållbara beslut. Ett sätt som de kan göra det på är genom att installera en solcellsanläggning på modultaken. Det är ett beslut som är klokt för både klimat och plånbok. Men runtom i landet florerar ett antal fördomar om solkraftens förmåga i Sverige – här sätter vi ned foten en gång för alla.

Med långa mörka vintermånader kan en del tro att solkraft skulle vara lönlöst på våra delar av jordklotet. Det är långt ifrån sanningen. Om alla lämpliga tak i Sverige skulle användas för att producera solkraft skulle Sverige som land kunna producera vad som krävs för att täcka runt en tredjedel av landets energibehov.

Där är vi inte än. En faktor är att det tar tid att ställa om. En annan är att fördomar om hur solceller fungerar fortfarande lever kvar – till exempel den om hur mycket sol som faktiskt krävs för att producera el.

I det här blogginlägget har vi samlat några av de vanligaste påståendena om solceller och reder ut förutfattade meningar en gång för alla.

Vanliga myter om solkraft
.

”Solceller är lönlöst i norra Sverige”

Att det bara är södra Sverige som lämpar sig för solceller är en gammal myt. För att röna ut detta behöver man titta på mängden solinstrålning, även kallat för globalstrålning, som sker i Sverige. Det stämmer förvisso att södra Sverige, generellt sett, har högre globalstrålning än norra Sverige – men gränserna är inte helt svartvita.

Tittar man på SMHI:s karta över normal globalstrålning under ett år kan man se att stora delar av östra Västergötland och västra Småland har samma globalstrålning som stora delar av Norrlandskusten. Bäst förutsättningar finns på Gotland. På det stora hela har södra Sverige liknande globalstrålning som norra halvan av Tyskland – en av världens största producenter av solkraft.

Solceller vinter snö

”Solceller fungerar bara på sommaren”

Att solceller producerar mer el under sommarhalvåret när solen tittar fram mer än på vintern stämmer givetvis. Men att solceller därför skulle vara oanvändbara förutom på sommaren är inte sant.

Solceller behöver inte heller särskilt mycket solljus för att kunna producera el. Även under vår och höst har solceller goda förutsättningar för att producera el i Sverige. Under vintern går produktionen ned, men inte så mycket som många kanske tror.

Solceller absorberar även vad som kallas för diffust solljus, till exempel vid molnigt och mulet väder. Ett tjockt och heltäckande snötäcke ovanpå solcellerna försämrar givetvis ljusinsläppet ytterligare, men ett tunnare lager på upp till 1 centimeter snö kan solens strålar fortfarande tränga igenom. Med undantag för norr om polcirkeln kan solceller producera el under hela vintern, om än i lägre skala än under sommarhalvåret.

”Det är alltid molnigt där jag bor – solceller skulle inte fylla någon funktion”

Det är en vanlig missuppfattning att gassande sol skulle vara det bästa för att kunna producera så mycket el som möjligt. Men faktum är att solceller trivs som bäst i ett svalare klimat. Vid en temperatur över 25 grader blir solcellerna mindre effektiva och producerar mindre energi.

Solceller producerar el även när det är molnigt. Faktorer som påverkar hur mycket el som produceras är bland annat hur tjockt molntäcket.

Faktorer som påverkar:

För att kunna producera så mycket el som möjligt i sin solcellsanläggning finns det ett antal faktorer att hålla reda på som påverkar verkningsgraden. Det handlar alltså om mer än att bara hålla koll i väderappen på hur många soliga dagar som kommer under ett år.

Väderstreck: För att kunna absorbera så mycket solljus som möjligt får solceller som är riktade söderut bäst effekt.

Lutning: Lutningen på solpanelerna påverkar till viss del hur mycket solljus som kan absorberas. På platta tak med många solceller kan det dock vara fördelaktigt att inte stötta upp solcellerna till allt för hög lutning eftersom de då skulle generera skugga på intilliggande solceller.

Temperatur: Kyla förbättrar solcellernas effektivitet, medan värme minskar den. Solceller presterar som bäst i temperaturer upp till 25 grader.

Skuggning: Om solcellerna delvis skuggas under dagen, exempelvis av träd eller byggnader, kan effekten minska betydligt.

Solceller på tak

Solcellsanläggning på modultaken

På Indus erbjuder vi våra kunder att installera en solcellsanläggning på modultaken under hyresperioden. I regel sparar våra hyresgäster 50 procent av energikostnaden genom att använda modulerna tillsammans med solkraft.

Vi gör en produktionsberäkning som ligger till grund för årsförbrukningen. Därefter sköter vi allt som rör bygglovsansökan/bygganmälan, föranmälan till nätägare, installation med behörig elektriker och slutanmälan till nätägare.

Det ska vara lätt att fatta hållbara beslut.

Indus Sverige

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Öst

Ullevivägen 12
197 40 Bro

Indus Väst

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Syd