Kontoret – en plats att trivas på

Aktivitetsbaserat, jobba hemifrån, eget rum, hållbarhet… Det finns många saker att ta hänsyn till när man utformar ett kontor, men den viktigaste aspekten är att skapa en miljö där medarbetarna trivs och känner sig som hemma.

Dagens teknik gör det möjligt för många att arbeta var som helst och under Covid-19 pandemin har vi satt tekniken på prov och insett att det fungerar att sköta sitt arbete från i stort sett vilken plats som helst. Men människor har också ett stort behov av att dela erfarenheter med varandra, känna gemenskap och utvecklas tillsammans. Eftersom många kontor redan innan pandemin inte var optimalt utnyttjade behövs nya idéer kring hur morgondagens kontor ska utformas och inredas.

Hur vet man vilken typ av kontor man behöver?

Hannah Henriksson

Aktivitetsbaserade kontor där man utformar arbetsplatsen för flera olika aktiviteter är något vi troligen kommer se mer av i framtiden. Här finns utrymme för den som behöver tala i telefon ostört och för den som behöver jobba i lugn och ro likväl för den som trivs bäst av att sitta och arbeta tillsammans i grupp. Men oavsett vilken typ av kontor man väljer, behöver man skapa en inkluderande arbetsplats som möter behoven hos både introverta och extroverta medarbetare.

– För att veta hur just ditt kontor ska se ut, behöver du göra en analys av hur du vill jobba i framtiden, säger Hannah Henriksson, säljare med inredningsbakgrund på Indus. Hur många medarbetare kommer befinna sig på kontoret samtidigt? Behöver alla ha ett eget rum? Hur många konferensrum behövs? Vad tycker medarbetarna själva? Upplever de stress i kontorslandskap eller känner de sig mindre kreativa om de sitter i eget rum? Det är tidskrävande att göra den här analysen, men om du inte gör det riskerar du att få en arbetsplats som är mindre attraktiv och som inte lockar till sig nya medarbetare. Har du otur får du ett nytt kontor som står outnyttjat och du betalar för yta som inte nyttjas. Så gör analysen och låt personalen vara delaktig, är Hannahs råd.

Så inreder du kontoret

– Precis som inom många andra områden går det mode i hur ett kontor ska se ut. Just nu är det trendigt att skapa en miljö som liknar en hemmamiljö. Kanske beror det på att medarbetare vill ha samma bekvämligheter som de har hemma, säger Hannah. – Men det är framför allt viktigt att arbetsplatsen stimulerar kreativa tankar och minskar stress. Men förutom gardiner, tavlor och doftljus är det är minst lika viktigt att ha en bra stol, ett höj- och sänkbart skrivbord, bra belysning och att värme och ventilation fungerar. På Indus kan vi hjälpa dig med inredning och våra samarbetspartners erbjuder nya och jättefina begagnade möbler, fortsätter hon.

Så jobbar Indus med framtidens kontor

På Indus strävar man efter att minska sin belastning på miljön. Indus arbetar dagligen med kvalitets- och miljöfrågor och erbjuder till exempel kontorsmoduler med vattenburet värmesystem kopplat till en värmepump. Du väljer sedan värmekälla, så som berg- eller fjärrvärme. Men Indus rekommenderar solkraft som är en förnyelsebar energikälla att komplettera med för att minimera den köpta elen.

– Indus erbjuder moduler som möter framtidens krav på miljösidan, och när du väljer våra moduler kan du också skapa den arbetsplats som passar dig, eftersom våra moderna moduler möjliggör en aktivitetsbaserad arbetsplats med generösa ytor, bra ljusinsläpp och god akustik. Vi har också en uppsjö av olika tillval och vi hjälper till med allt ifrån behovsanalys till etablering, drift och underhåll. Projektgruppen som tar hand om dig har lång erfarenhet. Vårt fokus är att bygga en trygg och långsiktig kundrelation, avslutar Hannah Henriksson.

Hör av dig så berättar vi mer!

Indus Sverige

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Öst

Ullevivägen 12
197 40 Bro

Indus Väst

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Syd