Så får du ett kontor att trivas på

Aktivitetsbaserat, jobba hemifrån, eget rum och hållbarhet. Det finns många saker att ta hänsyn till när man utformar ett kontor – men den viktigaste aspekten är att skapa en miljö där medarbetarna trivs och känner sig som hemma.

Dagens teknik gör det möjligt för många att arbeta lika bra hemifrån eller på resande fot som på kontoret. Pandemiåren lärde oss snabbt att det fungerar att sköta sitt arbete från i stort sett vilken plats som helst. Idag är flexibla möjligheter till distansjobb en självklarhet för många av oss.

Men människor har också ett stort behov av att dela erfarenheter med varandra. Att känna gemenskap och utvecklas tillsammans är saker som inte bör glömmas bort när vi letar nya sätt att arbeta på.

Vi vet att många kontor redan innan pandemin inte var optimalt utnyttjade. Därför behövs nya idéer kring hur morgondagens kontor ska utformas och inredas.

Hur vet man vilken typ av kontor man behöver?

Hannah Henriksson

Aktivitetsbaserade kontor där arbetsplatsen utformas för flera olika aktiviteter är något vi troligen kommer se mer av i framtiden. Här finns utrymme för den som behöver tala i telefon ostört och för den som behöver jobba i lugn och ro likväl för den som trivs bäst av att sitta och arbeta tillsammans i grupp.

Oavsett vilken typ av kontor man väljer behöver man skapa en inkluderande arbetsplats som möter behoven hos både introverta och extroverta medarbetare.

– För att veta hur just ditt kontor ska se ut, behöver du göra en analys av hur du vill jobba i framtiden, säger Hannah Henriksson, säljare med inredningsbakgrund på Indus.

Hon säger att det finns en rad frågor som man som arbetsgivare bör ställa sig under en sådan analys.

  • Hur många medarbetare kommer befinna sig på kontoret samtidigt?
  • Behöver alla ha ett eget rum?
  • Hur många konferensrum behövs?
  • Vad tycker medarbetarna själva?
  • Upplever de stress i kontorslandskap eller känner de sig mindre kreativa om de sitter i eget rum?
  • Så inreder du kontoret

Analysen är tidskrävande – men nödvändigt, enligt Hannah.

– Om du inte gör analysen riskerar du att få en arbetsplats som är mindre attraktiv och som inte lockar till sig nya medarbetare. Har du otur får du ett nytt kontor som står outnyttjat och du betalar för yta som inte nyttjas. Så mitt råd är: gör analysen och låt personalen vara delaktig.

Så inreder du kontoret

Precis som inom många andra områden går det mode i hur ett kontor ska se ut. Just nu är det trendigt att skapa en miljö som liknar en hemmamiljö. Hannah tror att en förklaring kan vara att medarbetare vill ha samma bekvämligheter som de har hemma.

– Det är framför allt viktigt att arbetsplatsen stimulerar kreativa tankar och minskar stress. Men förutom gardiner, tavlor och doftljus är det är minst lika viktigt att ha en bra stol, ett höj- och sänkbart skrivbord, bra belysning och att värme och ventilation fungerar. På Indus kan vi hjälpa dig med inredning och våra samarbetspartners erbjuder nya och jättefina begagnade möbler, säger hon.

Så jobbar Indus med framtidens kontor

På Indus strävar vi efter att minska vår belastning på miljön. Indus arbetar dagligen med kvalitets- och miljöfrågor och erbjuder till exempel kontorsmoduler med vattenburet värmesystem kopplat till en värmepump. Du väljer sedan värmekälla, så som berg- eller fjärrvärme. Vi rekommenderar solkraft som är en förnyelsebar energikälla att komplettera med för att minimera den köpta elen.

– Indus erbjuder moduler som möter framtida krav och när du väljer våra moduler kan du också skapa den arbetsplats som passar dig. Våra moderna moduler möjliggör en aktivitetsbaserad arbetsplats med generösa ytor, bra ljusinsläpp och god akustik.

Dessutom finns en uppsjö av tillval som förbättrar kontorsmiljön ytterligare. Indus hjälper dig med alltifrån behovsanalys till etablering, drift och underhåll. Projektgruppen som tar hand om dig har lång erfarenhet.

– Vårt fokus är att bygga en trygg och långsiktig kundrelation, säger Hannah Henriksson.

Hör av dig så berättar vi mer!

  • Skyddas av Google reCaptcha.
Indus Sverige

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Öst

Ullevivägen 12
197 40 Bro

Indus Väst

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Syd